Дата: Воскресенье, 07 Марта 2021, 19:36:54 | Сообщение # 36
Статус: Отсутствует
Цитатаmarek210 ()
witam poszukuje informacji o Rosyjsko -Polskich zrzutach materiałów wojennych dla powstańców Warszawskich przez lotnictwo Rosyjskie i Polskie czy takowe materiały a dostepne
Aby wyszukać takie informacje, musisz pracować nie w Internecie, ale w czytelni archiwum MO w Podolsku.
Дата: Воскресенье, 07 Марта 2021, 22:55:55 | Сообщение # 37
no cóż akurat to archiwum jest poza moim zasięgiem a zapewne i tak bym tam nic nie wskórał dlatego ze jestem polakiem a nas Rosyjscy urzędnicy nie lubią przez nasz debilski rzad nawet ja mam duże kłopoty z materiałami choć dla mnie ruski żołnierz był takim samym żołnierzem jak polski i tak samo zasługuje na pamięć i szacunek a nie poniewieranie .ja do tej pory mam około 80 ruskich żołnierzy których odnalazłem bo się gdzieś zawieruszyli na wojnie i jestem w Polsce przez debili z IPN NIE lubiany
Дата: Воскресенье, 07 Марта 2021, 23:01:08 | Сообщение # 38
wiesz co kolego ujmę to delikatnie tak Polscy geniusze IPN dużo gadają i się przechwalają a na temat akurat tej zadymy nic nie wiedza są zieloni a Rosyjscy urzędnicy nic im dać nie chcą .Mi chodzi tylko dlatego oto ze zniknął w tej zadymie pradziadek mojej zony i chciałbym ustalić co się z nim stało tak naprawdę czy zginął w walkach czy dostał kulkę w łeb od NKWD to jest zagadka
Дата: Воскресенье, 07 Марта 2021, 23:03:47 | Сообщение # 39
wiem gdzie oni wszyscy są pochowani pozostaje tylko uzupełnić ich dane personalne.Na pewno wszyscy oni zmarli w jednym ze szpitali polowych jakie były w tym rejonie i są pochowani w Trzebieszowie zagadka jest ilu ich zmarło tak naprawdę w tych szpitalach takie dane mi są potrzebne
Дата: Понедельник, 08 Марта 2021, 02:34:26 | Сообщение # 40
marek210,
Фамилия [43 неизвестных] Страна захоронения польша Регион захоронения Любельское воев. Место захоронения повят Пулавский, Казимеж-Дольны, воинское кладбище; Пулавы, воинское кладбище Откуда перезахоронен повят Лукувский, Тшебешов Могила 100 https://obd-memorial.ru/html/info.htm?id=86176414 Qui quaerit, reperit
Дата: Понедельник, 08 Марта 2021, 02:47:22 | Сообщение # 41
W Trzebieszowie nie ma nikogo. Wszyscy przenieśli się na cmentarz w Kazimierz Dolny
Фамилия [43 неизвестных] Страна захоронения польша Регион захоронения Любельское воев. Место захоронения повят Пулавский, Казимеж-Дольны, воинское кладбище; Пулавы, воинское кладбище Откуда перезахоронен повят Лукувский, Тшебешов Могила 100 https://obd-memorial.ru/html/info.htm?id=86176414 Qui quaerit, reperit
Дата: Понедельник, 08 Марта 2021, 11:57:47 | Сообщение # 42
a to dziwne bo wydanej w Polsce w roku 1993 księdze pochowanych żołnierzy WP wszyscy których wymieniłem figurują jako pochowani w trzebieszowie na cmentarzu słowem nie ma ze kogoś zabrano na ruski cmentarz do Kazimierza a muzę zabrano samych Rosjan a reszta została? naprawdę robi się coraz dziwniejsza ta sprawa mam tez karty ewidencyjne gdzie jak byk pisze 17 NN jest tam pochowanych
Дата: Понедельник, 08 Марта 2021, 12:14:58 | Сообщение # 43
marek210, Поляков переносили в Пулавы. Все данные по переносам имеет Польский Красный Крест. Вот здесь тоже указано, что поляков переносили в Пулавы. https://obd-memorial.ru/html/info.htm?id=86176393&p=1 Qui quaerit, reperit
Дата: Понедельник, 08 Марта 2021, 18:55:20 | Сообщение # 44
no tak tyle ze w Puławach są sami z lipca i sierpnia 1944 i to tylko z rejonu Puławskiego i Dęblińskiego nie słyszałem ani nie ma w ewidencji cmentarnej tegoż obiektu żeby kogoś dowożono z daleka i pochowano
Дата: Понедельник, 08 Марта 2021, 18:58:04 | Сообщение # 45
wszyscy tzn ze zabrano tam tez żołnierzy WP ? tylko jak to zweryfikować ?zagadkę rozwikłała by ewidencja owych szpitali wtedy było by wiadomo ilu zmarło jakiej narodowość o jakich personaliach wiadomo by było kogo szukać
Дата: Понедельник, 08 Марта 2021, 22:49:24 | Сообщение # 49
Jedynym logicznym wyjściem i zarazem rozwikłaniem owej zagadki było by spróbować odszukać listy strat 5DP ORAZ 2 Armii Wojska Polskiego z jednostek stacjonujących w rejonie Trzebieszowa wiem ze gdzieś na memoriale takie dane są
Дата: Среда, 10 Марта 2021, 18:49:27 | Сообщение # 52
Witam szukam danych na temat strat Rosyjskich w czasie walk o przyczółek w Janowcu pow Puławy .Potrzebne mi to bo być może udało by się po tylu latach zidentyfikować jakiegoś ruska który bezimienny lezy na cmentarzu w Janowcu Bądź co Bądź chłop zasługuje by go zidentyfikować po tylu latach
Дата: Среда, 10 Марта 2021, 19:45:05 | Сообщение # 53
marek210,
Цитатаmarek210 ()
są ich dane osobowe np Paletto tylko trudno je znalesc
Делайте запросы в официальные органы. Воду в ступе толочь можно годами. Разговор ради разговора никому не интересен, поэтому сообщения в этой теме переносятся в персональную от marekа. http://www.sgvavia.ru/forum/85-9321-1
В персональной теме найдете и все остальные свои вопросы. Qui quaerit, reperit