• Страница 3 из 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Модератор форума: Sokol, Шайтан  
1 Armia Wojska Polskiego w okolicach Puław i Dęblina w 1944
polskaДата: Вторник, 13 Декабря 2016, 19:39:01 | Сообщение # 71
Статус: Отсутствует
sa jakies zdjecia rosyjskie rejonu deblina oraz lewego brzegu wisly a takze dane jakie jednostki niemieckie tam staly jakie notowaly straty szukam doslownie wszystkiego co pozwoli poznac prawde o tej bitwie i utrzec dziadkom nosa .za wszelkie dokumenty bende bardzo wdzieczny

Прикрепления: 0406710.jpg (115.6 Kb)

JuGДата: Пятница, 16 Декабря 2016, 15:47:37 | Сообщение # 72
Цитата polska ()
a nie ma zadnych spisow z 3 dp?

3 dp była w drugiej linii obrony - bezpośrednio w walkach nie uczestniczyła.

Цитата polska ()
21 rosyjski bat pont-most bral udzial w tej ze bitwie oraz jakies jednostki artyleri saperskie i pichoty wiadomo cos o rosjanach zeby brali udzial w tej bitwie ?

Nic na ten temat nie znajduję.

Цитата JuG ()
511-767 na razie nie znajduję

Odnalazłem jeszcze jedno doniesienie o stratach 1 pdp w okresie 01-10.08.1944 (lista nr 8) zaczyna się od 511 a kończy się na 552 https://www.obd-memorial.ru/html/info.htm?id=54902738&page=1 .

С уважением,
Юрий

JuGДата: Пятница, 16 Декабря 2016, 16:20:43 | Сообщение # 73
Dwa ciekawych dokumenty (powiadomienie rodziny o śmierci) z dokładnym opisem miejsca pochówku na lewym brzegu Wisły. Doniesienia o stratach z tymi żołnierzami nie znajduję.

https://www.obd-memorial.ru/html/info.htm?id=73639541
Фамилия Пжибытковский
Имя Юзеф
Отчество Юзефович
Место рождения Вильно обл., Новогрудок р-н, д. Петник
Дата и место призыва Новогрудский РВК, Белорусская ССР, Барановичская обл., Новогрудский р-н
Последнее место службы в/ч п/п 67695 н <- 1 pdp
Воинское звание рядовой
Причина выбытия убит
Дата выбытия 02.08.1944
Первичное место захоронения Польша, крепость Демблин, на левом берегу р. Висла, 600 м от берега и 80 м от линий железной дороги налево

https://www.obd-memorial.ru/html/info.htm?id=10294727
Фамилия Конопницкий
Имя Ян
Отчество Юэефович
Место рождения Украинская ССР, Тарнопольская обл., д. Олеев
Дата и место призыва Белоевский РВК, Молотовская обл., Коми-Пермяцкий НО, Белоевский р-н
Последнее место службы в/ч 67695 н
Воинское звание рядовой
Причина выбытия убит
Дата выбытия 02.08.1944

С уважением,
Юрий

polskaДата: Пятница, 16 Декабря 2016, 19:11:45 | Сообщение # 74
ok a sa jeszcze jakies tego typu dokumenty bardzo one by mi sie przydaly w wyjasnieniu zagadki owej bitwy .dobrze by bylo gdyby byly jakies plany zdjecia notatki sztabowe ktore mogly by bardzo duzo wyjsnic

polskaДата: Пятница, 16 Декабря 2016, 19:15:04 | Сообщение # 75
a jak mozna zweryfikowac taka notatke sztabowa wzgledem dokumentow strat .acha a sa jakies dokumenty dotyczace strat sprzetu spisu gdzie pochowano dokladnie zabitych moze jakies zestwienia sil nienieckich ktore bronily sie na lewym brzegu .przyda sie doslownie wszystko to co raz na zawsze wyjanilo by jak naprawde wygladala bitwa a nie jak wedlug dziadkow rodem z PRLU
Прикрепления: 9582988.jpg (83.1 Kb)

JuGДата: Понедельник, 19 Декабря 2016, 15:15:03 | Сообщение # 76
Цитата polska ()
a jak mozna zweryfikowac taka notatke sztabowa wzgledem dokumentow strat

Policzyć i porównać. Jest to link do tej notatki https://pamyat-naroda.ru/documen....08.1944 .

Цитата polska ()
notatki sztabowe

Są doniesienia bojowe 1 A WP.

https://pamyat-naroda.ru/documen....08.1944

Jest też Схема положения частей 1 А ВП на 12.00 1.8.44 (druga strona - mapa na 1.08.1944).

С уважением,
Юрий

JuGДата: Понедельник, 19 Декабря 2016, 15:30:55 | Сообщение # 77
Цитата polska ()
jak naprawde wygladala bitwa

http://www.dws-xip.pl/LWP/lwp33.html

Masz mapki, na których są też jednostki niemieckie.

Na tej mapie tez są numery jednostek niemieckich Отчетная карта общей обстановки на 1 БелФ на 1.8.44 г.

С уважением,
Юрий

polskaДата: Понедельник, 19 Декабря 2016, 19:08:11 | Сообщение # 78
Ok policzyc sie zgadza ale to nic nie da bo nie wiadomo ilu z owych zaginionych poprostu prysnelo z woja a takie info bylo by kluczowe w rozwiklaniu zagadki co sie stalo tak naprawde jak i to ilu z tych zaginionych dostalo sie do niewoli .Ciekawe czy sa takie dokumenty ?one bardzo by mi ulatwily w rozwiklaniu zagadki znikniecia tylu zolnierzy przeciez nie zapadli sie pod ziemie ?A te mapki z dws wedlug mnie sa mocno naciagane i oszukuja bo 2 dp nigdy na lewy brzeg nie dotarla tylko do malej wyspy na srodku rzeki gdzie od niemcow dostala pozadne lanie .Jak dla mnie kluczowe byly by dokumenty typu ilu tak naprawde zginelo zolnierzy na terenie zajetym przez niemcow i gdzie dokladnie ich pochowano .duzo pomogly by dokumenty niemieckie lecz niewiadomo gdzie ich szukac ?a one by duzo mogly by wyjasnic .jest realne znalesc dokumenty jakie wyzej wymienilem ?

polskaДата: Понедельник, 19 Декабря 2016, 19:18:37 | Сообщение # 79
duzo by pomogly mapy sztabowe zdjecia lotnicze notatki wszelkiego rodzaju zestawienia itd .duzo pomogly by oile wiadomo gdzie ich szukac dokumenty niemieckie z okresu tej bitwy tylko gdzie ich szukac ?a one sa kluczowe do rozwiklania zagadki bitwy jak i znikniecia az tylu wojskowych przeciez nie zapadli sie pod ziemie ?

JuGДата: Вторник, 20 Декабря 2016, 14:39:21 | Сообщение # 80
Цитата polska ()
poprostu prysnelo z woja

Przeprawili się na lewy brzeg prysnęli? Fantazje kompletne.

Цитата polska ()
A te mapki z dws wedlug mnie sa mocno naciagane i oszukuja bo 2 dp nigdy na lewy brzeg nie dotarla tylko do malej wyspy na srodku rzeki gdzie od niemcow dostala pozadne lanie

Nieprawda. Nie czytasz dokumentów, na które daje Ci linki.

Rano 2.08.1944 jednostki 2 dp byli na lewym brzegu.

Mapa RKKA Puław. http://igrek.amzp.pl/1758726

Zaznaczyłem miejsca, na których byli jednostki 2 dp - całkowicie się zgadza z mapka z DWS.

Do 12:00 jednostki 1 dp na lewym brzegu byli praktycznie w całości zniszczone, wrócili tylko lekko ranni (10+20). Możliwe, ze ktoś dostał się do niewoli ale nie ma na to żadnego potwierdzenia.
Jednostki 2 dp nadal walczą na lewym brzegu.

3.08.1944 kolejne jednostki 2 dp przeprawili się na lewy brzeg.

W noc na 4.08.1944 jednostki 2 dp wrócili na prawy brzeg. Są straty.

С уважением,
Юрий

polskaДата: Вторник, 20 Декабря 2016, 17:23:04 | Сообщение # 81
ja sie opieram na zeznaniach naocznego swiadka ktore mam jest to porucznik ktory byl swiadkeim owego desantu i to on powiedzial ze 2 dp dotarla jedynie do wyspy na srodku rzeki dalej nie pozwolili juz niemcy .zreszta spis poleglych tez za tym przemawia bo nie ma zadnego na lewym brzegu wszyscy sa na prawym wiec cos tu nie gra ?ktos tu kantuje tylko pytanie kto naoczny swiadek czy dokumenty ktore mogly zostac wytworzone po wojnie ale tego sie akurat nie da zweryfikowac

polskaДата: Вторник, 20 Декабря 2016, 17:34:28 | Сообщение # 82
czytam te papiery i wiem co w nich jest lecz nadal zatanawia mnie czemu 2 dp nie notuje strat na drugim brzegu tylko wylacznie na swoim i dlaczego mieszkanicy twierdza co potwierdzaja zdjecia z nie bylo zniszczen wiec do czego w takim razie strzelala artyleria ?a sa jakies dolumenty mowiace ilu wojakow zwialo z woja a ilu dostalo sie w niemieckie lapki ? przydaly by sie takze dokumenty mowiace jakie starty notowali niemcy ? mowiac krotka ta bitwa ma wiecej tajemnic niz jasnosci ?

polskaДата: Вторник, 20 Декабря 2016, 17:43:51 | Сообщение # 83
a bym zapomnial sa jakies mapki dokumenty protokoly gdzie sa pogrzebani zolnierze na lewym brzegu ? bo przeciez az tylu zaginionych nie zapadlo sie ot tak sobie pod ziemie .gdzies musiano ich zakopac jesli zeczywiscie zgineli na lewym brzegu !takie papiery duzo by wyjasnily .a czemu nic nie ma na temat zaginionych z 2 dp oraz zestawien strat z 3dp artyleri saperow oraz pancerniakow itd przeciez oni takze notowali straty >przydaly by sie papiery typu gdzie byla polska opl ? oraz kto oslanial wp z powietrza i czy byly jakies walki powietrzne zestrzaly samolotow itd oraz czy niemcy atakowali polakow samolotami jakie zadali naszym straty jakie spowodowali zniszczenia? jak wygladaly niemieckie ostrzaly artyleryjskie jakie powodowaly szkody i starty .ilu wzieto niemiaszkow do niewoli itd.przydaly by sie jakies zdjecia z tej bitwy oile sa wogole one zapewne duzo by wyjsnily .

JuGДата: Среда, 21 Декабря 2016, 18:39:57 | Сообщение # 84
Цитата polska ()
sa jakies mapki dokumenty protokoly gdzie sa pogrzebani zolnierze na lewym brzegu ?

Wielokrotnie już pisałem - jeżeli ich ktoś pochował to byli to Niemcy lub miejscowi Polacy. Nie ma w OBD żadnych dokumentów polskich lub rosyjskich o tych pochówkach.

Bardziej szczegółowe dane o stratach:

Сведения о потерях войск 1 А ВП и нанесенном ущербе противнику: с 01.08.1944 по 10.08.1944 г.

Сведения о потерях войск 1 А ВП и противника: с 10.08.1944 по 20.08.1944 г.

Сводка о потерях войск 1 А ВП и нанесенном ущербе противнику: с 01.09.1944 по 10.09.1944 г.

Поименной список командования и офицерского состава штабов 1 А ВП Период с 31.07.1944 по 31.07.1944 г.

Więcej raczej nic nie ma.

Цитата polska ()
mowiac krotka ta bitwa ma wiecej tajemnic niz jasnosci ?

Nie widzę tu żadnych tajemnic.

С уважением,
Юрий

polskaДата: Четверг, 22 Декабря 2016, 17:42:31 | Сообщение # 85
no dobra jakas bijatyka byla to wyjsnij mi czemu nie bylo zadnych zniszczen w budynkach mieszkalnych i czemu nie wysedlono mieszkanicow ?a z kad te papiery i jak na czas bitwy dosc dokladne dane o pochowku polskiego zolnierza z kad wiedziano skoro nie chowano gdzie jest zakopany dany zolnierz ?wlasnie takie dokumenty by mi sie przydaly ! hm niemcy niemcami ale jedno tu sie kupy nie trzyma otoz w zadnych ksiegach parafialnych nie ma zupelnie nic zeby kogokolwiek z wojska pochowano .jak to wyjsnic ?i z kad wytrzasnac niemieckie papiery a one byly by kluczowe w rozwiklaniu gdzie wcielo tylu zolnierzy

JuGДата: Четверг, 22 Декабря 2016, 19:36:48 | Сообщение # 86
Цитата polska ()
nie bylo zadnych zniszczen w budynkach mieszkalnych

Na mapie widać, że teren w miejscach na lewem brzegu Wisły, kilkaset m. od brzegu, na którym wałczyli żołnierzy 1 pdp był niezabudowany. 2 pdp znajdował się blisko zabudowy - skąd wiesz, że nie było tam zniszczeń?

Цитата polska ()
czemu nie wysedlono mieszkanicow

Jakichś mieszkańców wysiedlano Доношу, что во исполнение директивы штаба фронта от 30.8.44 за № 00890/ОП, в полосе войск 1 А ВП на 9.9.44 отселено.

Цитата polska ()
z kad wiedziano skoro nie chowano gdzie jest zakopany dany zolnierz

Te w listach, którzy są zaginione bez wieści lub dezerterzy - nie mają miejsca pochówku.

Brakuje listy dla 1 pdp - prawdopodobnie w niej są dane o pochowanych.

Dla żołnierzy z 2 pdp są miejsca pochówku - np. cmentarz w Puławach https://www.obd-memorial.ru/html/info.htm?id=55190461&page=6 . Dalej w tym doniesieniu są i inne miejsca pochówku.

Miejsca pochówku niektórych oficerów też są w listach powyżej.

Po wojnie wszystkich (?) żołnierzy ACz z okolic Puław i Dęblina ekshumowano w Garwolin. Polaków prawdopodobnie też.

С уважением,
Юрий

polskaДата: Четверг, 22 Декабря 2016, 23:47:41 | Сообщение # 87
zgadza sie wysedlono lecz dopiero na przelomie sierpnia i wrzesnia lecz w trakcie owej bijatyki nikogo niemcy nie wysiedlili to pewne info .2 dp znam bo ja niedawno robilem i wiekszych zastrzezen nie mam oprocz jednego otoz wszyscy jak jeden zgineli na pulawskim brzegu lecz ani jeden na terenie wroga i to ze nie ma zadnej wzmianki o zaginionych a taka dokumentacja by mi sie przydala oile wogole istnieje ?jesli tak to bylbym za nia wdzieczny !!wlasnie takiej listy szukam bo ona mogla by mi duzo wyjsnic na temat tych ktorzy zgineli i ilu ich naprawde bylo jesli istnieje to bylbym za nia niezmiernie wdzieczny !!!.jesli chodzi o ACZ to z rejonu Pulawskiego wyladowali w Kazimierzu a z rejonuu Deblina wyjechali do Garwolina natomist WP z okolic Pulaw sa w Pulawach a ci z rejonu Deblina to troche w Garwolinie troche w Deblinie lecz tak naprawde nie wiadomo ilu jest w deblinie a taka lista mogla b bardzo duzo wyjsnic i rozwiklac zagadke gdzie ich pochowano tak naprawde.wiem od ludzi z lewego brzegu zreszta w rej gluscic stal na wale budynek ktory nawet nie zostal drasniety az do czasu jak ktos 5 lat temu ktos go podpalil .W zajezierzu sa takze liczne budynki w ktorych sa odlamki ale nie zostaly nawet znisczone w zaden sposob .W dawnych budynkach oficerskich jak pamietam w rej fortu gorczakowa stoja do dzis budynki pamietajace tamta rozrube ktorych nawet nie drasnal zaden pocisk oprocz jakis odlamkow ktore sa w nich do dzis .zreszta mam zdjecie lotnicze niemiekie gdzie widac cale budynki leje po pociskach i nic wiecej zero jakiejkolwiek demolki .dziwi mnie ze nie ma dokumentow mowiacych o orientacyjnych stratach niemcow a z tego co wiem to niemcy zabitych nie notowali zadnych .jedynie jacys ranni .jesli chodzi o 2 dp to mam zeznanie naocznego swiadka ktory mowi jasno ze wojacy dotarli do wyspy na srodku rzeki ale dalej nie byli w stanie bo niemcy ich przycisneli ze nawet nie mogli im doslac posilkow .a jak mi wyjsnisz kolego zolnierza 1 AWP w gminie SOBIENIE JEZIORY?jest tam pochowany porucznik z 26,07,1944.zreszta przydaly by sie wszelkie dokumenty mowiace o dokladnej liczbie zabitych zmarlych z ran i gdzie ich dokladnie w tamtym czasie pochowano a takze wszelkie inne dokumenty z okresu tej ze bitwy .bylbym za nie bardzo wdzieczny

polskaДата: Четверг, 22 Декабря 2016, 23:52:49 | Сообщение # 88
a sa jakies papiery mowiace do czego strzelal artyleria i z jakich dzial ? bo z tego co wiem to 4 ,08, upolowali ale 7 cywili i jak narazie sa to jedyne straty ktore sa udokumentowane i podwazyc sie ich nie da .przydalby sie takze doumenty mowiace jakie straty zadali niemcy naszym zolnierzom od ich artyleri .a kto oslanial opl nasz armie >? i czy mieli wsparcie z powietrza jesli tak to od jakich jednostek .takie dokumenty sa kluczowymi bo niemcy notuja w tym rejonie wiele zestrzalow a dzieki takim dokumentom moze udalo by sie ustalic kogo i gdzie zestrzelono .bylbym wdzieczny za takie dokumenty jesli one istnieja

polskaДата: Четверг, 22 Декабря 2016, 23:55:44 | Сообщение # 89
niestey ja tu widze wiele tajemnic na ktore nie ma logicznej odpowidzi podpartej niezbitymi dowodami .a takich dowodow ja szzukam ktore by wyjasnily wiele tajemnic tej bitwy raz na zawsze i raz a dobrze tak by sie nie mogl nikt do niczego przyczepic

JuGДата: Пятница, 23 Декабря 2016, 00:43:57 | Сообщение # 90
Цитата polska ()
otoz wszyscy jak jeden zgineli na pulawskim brzegu lecz ani jeden na terenie wroga i to ze nie ma zadnej wzmianki o zaginionych

https://www.obd-memorial.ru/html/info.htm?id=55190504 - miejsce pochówku - lewy brzeg Wisły naprzeciwko wsi Włostowice.
...
https://www.obd-memorial.ru/html/info.htm?id=55190488 - zatonął podczas przeprawy przez Wisłę - ciało nie wyciągnięto.
...

Za Ciebie wszystkiego czytać nie będę.

Цитата polska ()
esli chodzi o 2 dp to mam zeznanie naocznego swiadka ktory mowi jasno ze wojacy dotarli do wyspy na srodku rzeki ale dalej nie byli w stanie bo niemcy ich przycisneli ze nawet nie mogli im doslac posilkow

A ja czytam doniesienia, w których przez kilka miesięcy piszą o walkach na lewym brzegu Wisły i przeprawie. Pewnie fantazje dowódcy.

Ja wymiękam - niczym więcej Ci nie pomogę.

С уважением,
Юрий

polskaДата: Пятница, 23 Декабря 2016, 18:26:42 | Сообщение # 91
sek w tym ze to kapitan owczenej Wp obecnie jest to juz pulkownik i jedyny zyjacy w tej okolicy dziadek ktory byl naocznym swiadkiem owej bitwy .wyjasnij w takim razie czemu papiery pieknie nowia ze na lewym brzegu zostal ten lub tamten lecz przetrzepalem caly odcinek bitwy i nigdzie nie znalazlem zednego grobu wojskowego ba nawet zyjacy miejscowi nie potwierdzaja zeby kto kolwiek kogokolwiek chowal w duzej ilosci .wiec do jasnej chol .... kto tu komu wciska kit papiery czy zyjacy swiadkowie ?nawet owy kombatant mowi jasno ze 2 do dotarla do wyspy i dalej sie juz nie ruszyla bo ja niemcy przycisneli artyleria natomiast 1 do odrazu dostala lomot i nic nie uwojowala .wiec cos tu nie gra ?a jakzes taki cwany wyjsnij co jest tu nie tak ?

polskaДата: Пятница, 23 Декабря 2016, 18:30:33 | Сообщение # 92
a prosze znajdz mi tu jakies zniszczenia ?bo skoro byla rozruba to musza byc i zniszczenia a tu zupelnie nic !!
Прикрепления: 0194474.jpg (126.1 Kb)

polskaДата: Воскресенье, 15 Января 2017, 18:42:19 | Сообщение # 93
witam szukam spisu zaginionych 2 dp lecz w zaden sposob znalesci go nie moge moglby mi ktos w tym pomoc zeby go znalesc .mile widziane by byly takze inne spisy z okresu bitwy w rejonie deblina pulaw

polskaДата: Суббота, 21 Января 2017, 12:25:29 | Сообщение # 94
czy bylby ktos na tym forum kto pomogl by mi znalesc spos zaginionych z 2 dp oraz zabitych z 3 dp a takze inne nieznane mi dokumenty ktore dotyczyly by owej bitwy .za pomoc bylbym wdzieczny bo wreszcie pozwolilo by mi poznac prawde o owej bitwie

polskaДата: Пятница, 03 Февраля 2017, 12:29:17 | Сообщение # 95
witam szukam wszelkich mozliwych dokuentow 21 batalionu pontonowo -mostowego rosyjskiego .Mam paru madrali co twierdza ze ow batalion wspieral niby desnat 1 AWP w rejonie Dęblina i Puław co wydaje mi sie akurat bzdura .Pomoze mi ktos znalesc owe dokumenty ?

JuGДата: Пятница, 03 Февраля 2017, 17:47:16 | Сообщение # 96
Jedynie co znajduję to, że 21 ОПМБ 01.08.1944 wybyła ze składu 47 Armii 1 BiełF. Dokąd wybył - nie wiadomo.

Журнал боевых действий войск 47 А (str. 3).

21-й отдельный моторизованный понтонно-мостовой батальон Южного фронта

С уважением,
Юрий

JuGДата: Пятница, 03 Февраля 2017, 17:53:20 | Сообщение # 97
Доклад о боевых действиях 2 ТА в составе 1 БелФ по овладению г.г. Люблин, Демблин, Пулавы и выходу войск армии на подступы Варшава

стр. 34

С уважением,
Юрий

JuGДата: Пятница, 03 Февраля 2017, 18:05:45 | Сообщение # 98
Боевой и численный состав 1 пд 1 Польской А Период с 05.09.1944 по 05.09.1944 г.

С уважением,
Юрий

polskaДата: Суббота, 04 Февраля 2017, 20:21:45 | Сообщение # 99
a nie ma na temat tej jednostki czegos wiecej np gdzie operowala od 25 lipca do 5 sierpnia ,moze sa jej zestawienia strat ? bylbym wdzieczny za takowa dokumentacje ktora nota bene duzo by wyjasnila

polskaДата: Воскресенье, 05 Февраля 2017, 13:36:17 | Сообщение # 100
mam pytanko czy istnieje mozliwosc ustalenia jakie dokladnie pulki operowaly w rejonie Deblina i Pulaw na przelomie lipiec poczatek sierpnia 1944 .chodzi mi o numery pulkow ich sprzet ,jakie wykonywali zadania ,jakie mialy straty i ile samolotow wroga zestrzelily .ewentualnie mile sa widziane ich dzienniki bojowe z tego okresu tylko jak i wszelka inna dokumentacja jaka ich dotyczy,bylbym za nia bardzo wdzieczny

polskaДата: Пятница, 28 Апреля 2017, 12:04:16 | Сообщение # 101
WITAM CZY SA DOSTĘPNE SPISY UZBROJENIA W W ARMII ORAZ JAKIE STRATY W NIM MIAŁA ?

polskaДата: Понедельник, 21 Августа 2017, 18:22:45 | Сообщение # 102
witam poszukuje następujących dokumentów dotyczących 1 armii i nie mogę ich nijak znaleźć czy ktoś by mi w tym pomógł ? szukam następujących dokumentów
-notatka sztabowa dotycząca strat w sprzęcie
-zapotrzebowanie na żołnierzy celem uzupełnienia strat w pulkach
-wykaz żołnierzy jacy dostali się do niewoli niemieckiej
-wykaz zabitych żołnierzy polskich na brzegu Wisły opanowanym przez Niemców- zawiadomienia lub coś podobnego
-wykaz dezerterów z wojska
pomoże mi ktoś te dokumenty odnaleźć o ile są dostępne za pomoc byłbym wdzięczny

polskaДата: Вторник, 29 Августа 2017, 16:40:32 | Сообщение # 103
witam pilnie poszukuje dzienników bojowych wszystkich pułków piechoty ,artylerii,saperów i innych z okresu walk w rejonie Dęblina i Puław .Czy można je gdzieś znaleźć są mi pilnie potrzebne .Pomoże mi ktoś je znieść?byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc

stodolikДата: Понедельник, 27 Января 2020, 17:40:26 | Сообщение # 104
Witam, szukam pomocy w odnalezieniu grodu pradziadka. Nazywał się : Stanisław Boguszewicz urodzony 17.08.1907, zamieszkały Worobin, gm. Dąbrowica, powiat Sarny. Służył w 1 lub 2 Warszawskiej Dywizji Piechoty (nie mam danych). Zginął pod Puławami 04.08.1944, podczas forsowania wisły. Rodzina opowiada że pochowany jest na cmentarzu wojennym w Puławach co chyba nie jest prawdą bo dowiadywałem się u lokalnego historyka oraz administracji cmentarza i nie ma go w wykazie osób tam pochowanych. Nie mogę także nic o nim znaleźć na rosyjskich stronach: obd-memorial i pamyat naroda. Proszę o pomoc w ustaleniu czegokolwiek. Zamieszczam materiały które posiadam.

Здравствуйте, я ищу помощи в поиске могилы моего прадеда. Его звали: Станислав Богушевич, родился 17 августа 1907 года, проживал в Воробине, гмина Домбровица, Сарны Повят. Служил в 1-й или 2-й Варшавской пехотной дивизии (у меня нет данных). Он умер около Пулавы 4 августа 1944 года, когда форсировал Вислу. Семья говорит, что он похоронен на Пулавском военном кладбище, что, вероятно, неверно, поскольку я узнал об этом у краеведа и администрации кладбища, а его нет в списке похороненных там. Я ничего не могу найти о нем на российских сайтах: ОБД-Мемориал и Память Народа. Я прошу помощи в определении чего-либо. Я выложил материалы, которые у меня есть.

Сообщение отредактировал stodolik - Понедельник, 27 Января 2020, 17:45:27

stodolikДата: Понедельник, 27 Января 2020, 17:43:37 | Сообщение # 105

• Страница 3 из 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Поиск: